BTÜ’de Dijital Deprem Çözümleri Hackathonu Gerçekleştirildi
24-25 Mayıs 2025 tarihlerinde Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ), Endüstri ve Dijital Dönüşüm Topluluğu tarafından organize edilen Dijital Deprem Çözümleri Hackathonu, üniversite öğrencilerinin afetlere yönelik yenilikçi yazılım projeleri geliştirdiği bir teknoloji yarışmasına sahne oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte, 11 farklı takımdan oluşan 40 öğrenci, 32 saat boyunca aralıksız çalışarak çözüm odaklı projeler üretti.
Yarışmacılar, deprem öncesi hazırlık, anında kriz yönetimi ve sonrası için müdahale süreçlerine yönelik mobil ve web tabanlı uygulamalar geliştirirken; yapay zekâ destekli sistemlerle toplumun afetlere karşı dayanıklılığını artırmayı amaçladı. Etkinliğin jüri koltuğunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Yazılım Şube Müdürü Aykut Seyrek, Akıllı Şehircilik Şube Müdürü Demet Sinmez, Trex Teknoloji Baş Yazılım Mühendisi Ali Özgür ve Teknasyon Yazılım Geliştiricisi Semih Kışlar yer aldı.
Yemek sponsoru BURFAŞ olurken, ödül sponsorları arasında Oytaş İnşaat (birincilik), Osstart AI (ikincilik) ve Mocky AI (üçüncülük) yer aldı. Osmangazi Belediyesi ise yarışma boyunca ikram desteği sağladı.
Yarışmada birinciliği, Uludağ Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencilerinden oluşan İHAWK takımı kazandı. Deprem sonrası yıkım tespiti ve sektörleme yapabilen bir insansız hava aracı sistemi geliştiren takım; Merve Subaşı, Ömer Turhan, Mehmet Sahaf Bayrakçı, Mohamad Alchekh ve Besmullah Nikzada’dan oluştu.
İkincilik ödülünün sahibi, Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Depremind takımı oldu. Sahar Zar, Muhammedamin Gebi Sinkero ve Ali Abdelrahman’dan oluşan ekip, yapay zekâ destekli bir deprem çantası hazırlama uygulamasıyla yarışmada dikkat çekti.
Üçüncülük ödülü ise, Bursa Teknik Üniversitesi Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu bünyesinde yarışmaya katılan LODOS takımının oldu. “İHA-NET: Hayat Kurtaran Ağ” isimli projeleriyle afet sonrası iletişimi güçlendirmeyi amaçlayan ekip, Canan Bora, Alperen Burak Temiz, Ahmet Güldaş, Tahir Can Kozan ve Durmuş Tayyip Üzer’den oluştu.
Ayrıca yarışmada dereceye giremeyen bazı takımlar da unutulmadı. Leona Anelia markasının kurucusu Seniha Özgür, yarışma sürecinde büyük emek gösteren bazı katılımcılara özel teselli hediyeleri takdim ederek onları motive etti.
Etkinliğin sonunda söz alan Topluluk Başkanı Enes Babekoğlu, kapanış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Başta bize bu imkanları sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığımız olmak üzere, organizasyona büyük destekler veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Osmangazi Belediyesi'ne, değerli sponsorlarımız Oytaş İnşaat’a, Osstart AI’ye ve Mocky AI’ye; kıymetli jüri üyelerimize, tüm paydaşlarımıza; yarışmaya katılan tüm arkadaşlarımıza ve büyük bir çaba gösteren kıymetli arkadaşım Sanem Coşkun başta olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma gönülden teşekkür ederim.”
Dijital Deprem Çözümleri Hackathonu, gençlerin teknolojiyle toplumsal sorunlara çözüm üretme motivasyonunu pekiştirirken, üniversiteler arası iş birliği ve yenilikçiliğin de örnek bir yansıması olarak hafızalarda yer etti.
Tepkiniz Nedir?






